Slaný koláč s hovězím masem a dýní
- Celková doba 1 hod. 10 min
- 20 min
Příprava - 50 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
1 lžíce Sádlo
2 ks Cibule
2 strou. Česnek
0.5 ks Dýně
350 g Hovězí maso
1 lžička Sladká paprika
1 lžička Oregano
Sůl
Čerstvá bazalka
130 g Strouhaný sýr Gouda
130 g Strouhaný parmazán
200 ml Smetana na šlehání
3 ks Vejce
1 ks Tučná zakysaná smetana
Fazole
Příslušenství
Šlehač Mlýnek na maso
Příprava
Fáze 1 /15
Připravte si křehké těsto pro 8 osob podle receptu v sekci Základní recepty (pro Tefal Coach bez dotykové obrazovky najdete recept "Křehké těsto" zde v aplikaci My Tefal).
Fáze 2 /15
Očistěte a nakrájejte si cibuli na julienne, česnek na drobno a oloupanou dýni na větší kostky.
Fáze 3 /15
Nasaďte mlýnek na maso a namelte hovězí maso nahrubo.
Fáze 4 /15
Odpočinuté těsto vyválejte na mírně pomoučené ploše a přendejte ho do formy vymazané máslem, nebo sádlem. Těsto vystačí na formu o velikosti 26 cm v průměru.
Fáze 5 /15
Těsto vytvarujte podle formy prsty a opatrně seřízněte okraje nožem, aby byly pěkně rovné.
Fáze 6 /15
Dno těsta propíchejte na několika místy vidličkou, aby se při předpečení nezvedlo dno. Vložte do koláče pečící papír a nasypte na něj fazole nebo jiné luštěniny.
Fáze 7 /15
Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C) a zapékejte 12 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Fáze 8 /15
Na tuku orestujte (cca 8 min.) nakrájenou cibuli a dýni dozlatova a pak přendejte do mísy.
Fáze 9 /15
Na stejné pánvi orestujte nakrájený česnek, přidejte mleté hovězí maso a orestujte. Dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a oregánem.
Fáze 10 /15
K orestovanému masu přidejte cibuli s dýní, zarestujte dohromady a přidejte snítku bazalky.
Fáze 11 /15
V míse smíchejte vejce, smetanu na šlehání, strouhanou goudu a polovinu dávky strouhaného parmazánu.
Fáze 12 /15
Sýrovou směs přilijte do pánve a vše promíchejte.
Fáze 13 /15
Hotovou směs nalijte na vychladlý předpečený koláč.
Fáze 14 /15
Koláč vložte do trouby, kterou stáhněte na 170 °C (horkovzduch na 160 °C). Pečte 25–30 minut do zlatohnědé barvy. Těsně před koncem pečení zasypte koláč zbylou dávkou strouhaného parmazánu.
Fáze 15 /15
Koláč před podáváním dozdobte zakysanou smetanou a snítkou bazalky.