Jak vybrat správný hrnec?
Hrnec je jedním ze základních kousků nádobí do kuchyně. Vybrat kvalitní hrnec přizpůsobený vašem potřebám je velmi důležité, protože ho budete používat často. Čím kvalitnější nádobí je, tím snáze dosáhnete skvělých výsledků!
V současnosti existují různé druhy hrnců, které se vyrábějí z různých materiálů, s různými povrchy, velikostmi, výškou, barvou a tvarem. Proto je důležité znát nejdůležitější aspekty, které při výběru zvážit.
Nebojte se! Připravili jsme pro vás seznam všech věcí, které byste měli před nákupem hrnce zvážit. Nejprve se tedy podívejme do našeho stručného průvodce!
Jaký tvar hrnce je pro vás vhodný?
Rendlík
Rendlík je v kuchyni pro běžné vaření nepostradatelný. Je ideální pro přípravu lahodných omáček, vaření vody na rýži, přípravu zeleniny, těstovin nebo pro ohřev hotového jídla. Tento typ hrnce se vyznačuje plochým dnem, vysokými rovnými bočními stěnami a jednou rukojetí. Díky ní umožňuje snadno obsah vylévat jednou rukou.
Hrnec na polévku
Hrnec na polévku je obecný název pro jeden z nejběžnějších typů nádobí na vaření, který se používá po celém světě. Hrnec na polévku se tradičně používá k vaření polévek nebo vývarů, které mohou být základem pro složitější recepty. Jedná se o široký hrnec s plochým dnem, rovnými bočními stěnami a širokým horním otvorem na celý průměr hrnce. Na obou stranách je opatřen rukojetí, aby byla manipulace s hrncem snadná, a pro rychlejší vaření také poklicí s rukojetí nahoře.
Ať už vaříte ve velkém na příští týden nebo při zvláštních příležitostech pro celou rodinu, naše hrnce na polévku jsou nezbytným kouskem nádobí pro vaření ve velkém. Díky velkému rozměru se dokonale hodí pro přípravu těstovin a zeleniny a také pro vaření domácích zavařenin a džemů.
Hrnec na dušení
Díky rukojetím na obou stranách se s hrncem na dušení při přípravě jídla skvěle manipuluje. Díky tomu snadno přenesete a zpracujete velké množství masa nebo zeleniny. Snadno můžete podávat dušené pokrmy nebo jiná masa přímo na tabuli.
Tento druh hrnce se skvěle hodí pro dušení, na vaření polévek, těstovin a když potřebujete uvařit velké množství vody. Každý přece potřebuje hrnec na dušení! Je kompaktní, díky dvěma rukojetím se s ním snadno manipuluje a díky poklici je ideální pro napařování, dušení, vaření a pomalou přípravu jídel. Ideální na přípravu polévek, curry, dušení, těstoviny, napařování zeleniny, obilovin... Hrnce jsou k dispozici z různých materiálů, abyste si mohli vybrat dle vlastních potřeb.
Kastrol
Objevte autentické chutě se smaltovaným kastrolem z litiny, který přirozeně zachová texturu a chuť surovin. Z našich modelů si můžete vybrat velký oválný nebo kulatý kastrol. Díky tomu, že kastrol dokonale drží teplo, je oválný kastrol ideální například pro přípravu pečeného kuřete nebo masa. V kulatém provedení je určen zejména pro dušení a pomalé vaření. Příprava nedělního obědu nebyla nikdy snazší!
Díky chytrým kondenzačním poklicím se skvěle hodí pro přípravu dušených, pečených nebo pomalu vařených pokrmů.
Speciální hrnce
Některé naše hrnce mají speciální účel: jsou určeny pro přípravu speciálních pokrmů. Zjistěte, jak lze díky dobré hloubce a dvěma bočním rukojetím mělké hrnce Tefal používat jako rendlík, hrnec na dušení nebo do trouby. Díky velkému průměru můžete připravovat velké množství jídla: na páře, dušením, pomalým vařením, restováním, pečením a opékáním. Podávat můžete rovnou z hrnce a vychutnat si pečené brambory a kuře na smetaně.
Velmi všestranné nádobí, se kterým se snadno manipuluje, vaří a které lze snadno skladovat. Lze ho použít jako velkou pánev na smažení, pánev na restování nebo menší hrnec na dušení. Vypadá jako hrnec na dušení s menšími rovnými bočními stěnami.
Speciální hrnce lze také použít:
- K opékání, smažení a restování
- Dušení menších množství surovin
- Vaření omáček ve větším
Které vlastnosti jsou u hrnce nejdůležitější?
Jakou velikost hrnce potřebujete?
Potřebujete rendlík? Hrnce v rozměru od 16 do 20 cm jsou skvělé na polévky, omáčky, ovesnou kaši a obiloviny. Jsou zárukou snadného mytí a jsou velmi kompaktní. Hodí se pro menší rodiny, jednotlivce a páry. Velké rendlíky jsou velmi všestranné. Doporučujeme zvolit alespoň 2 různé velikosti, abyste je mohli střídat a volit podle konkrétních potřeb.
Hrnce na polévku a další hrnce o rozměru 24 až 28 cm se skvěle hodí pro domácnosti 2-4 osob. Hrnce o rozměru 30 až 36 cm jsou skvělé, čekáte-li hosty nebo máte-li opravdu velkou rodinu. Ideální pro rodiny o 5 nebo více osobách.
Výběr správné velikosti pánve je jedna z nejdůležitějších věcí. Nejste si jisti, která velikost pánve je pro vás vhodná? Nebojte se. Sestavili jsme přehlednou tabulku, která vám pomůže odhadnout velikost hrnce, který byste si měli koupit.
Potřebujete zjistit, zda je hrnec kompatibilní s vaším sporákem?
Kompatibilita s tepelnými zdroji
Ne všechny hrnce jsou kompatibilní se všemi typy sporáků. Kompatibilita závisí zejména na materiálu a skladbě. Přestože většina našich hrnců je kompatibilní se všemi druhy sporáků včetně indukce, před nákupem si prosím ověřte, zda je hrnec kompatibilní (seznamte se s piktogramy, které jsou uvedeny níže, v popisu produktu na webu nebo na obalu.
- Plynová plotýnka
- Elektrická plotýnka
- Indukční varná deska
- Sklokeramická varná deska
Upřednostňujete pevnou nebo odnímatelnou rukojeť?
Odnímatelná rukojeť:
- Ideální pro úsporu místa: Optimální skladování
- Mnohem více než jen pánev: Lze v ní vařit na SPORÁKU, v TROUBĚ a uchovávat v ní potraviny v CHLADNIČCE (kompatibilní se skleněnou nebo plastovou poklicí)
- Rukojeť se nezahřívá
- Nýtovaná nerezová ocel, jako pro šéfkuchaře
- Masivní rukojeť
- Nezahřívá se
- Snadná a bezpečná manipulace
Pevná rukojeť z nerezové oceli:
Pevná rukojeť z bakelitu:
Jaký povrch/materiály u hrnce upřednostňujete?
Výhody nepřilnavých hrnců
Všechny naše hrnce a pánve s nepřilnavým povrchem jsou ideální pro pohodové vaření. Navíc se nepřilnavé hrnce hodí pro zdravé vaření, protože se nemusí přidávat tuk.
Naše hrnce s nepřilnavým povrchem jsou vyrobeny se zesíleným titanovým povrchem, aby se při každodenním vaření snadno používaly a myly. Jsou to ti nejlepší spojenci pro přípravu omáček, vaření těstovin, ohřívání dušených pokrmů, napařování zeleniny a další způsoby přípravy pokrmů. Objevte naše chytré funkce, formáty a nejnovější inovace.
Výhody Mineralia hrnců s efektem kamene
Hrnce Mineralia s efektem kamene jsou opatřeny nepřilnavým povrchem obohaceným o minerály pro zdravé vaření. Materiál Mineralia neobsahuje PFOA, olovo ani kadmium.
Jsou kompatibilní se všemi sporáky včetně indukce. Dokonalé pro vaření křehkých surovin. Objevte naše Mineralia hrnce s efektem kamene.
Hrnce s efektem kamene, inspirované přírodou, jsou opatřeny novým, ultra odolným povrchem Mineralia, který kombinuje vlastnosti minerálů s odolným nepřilnavým povrchem. Vařte přirozená a zdravá jídla každý den v našem nádobí s dlouhou životností.
Protože se potraviny nelepí na nepřilnavý povrch Mineralia, skvěle se hodí ke zdravému vaření s menším množstvím tuku. A navíc se snadno myjí!
Výhody keramických hrnců
Keramický povrch je méně nepřilnavý než standardní nepřilnavé povrchy, ale je odolnější vůči poškrábání. Proto je keramický povrch pro hrnce ideální. Zaručuje větší odolnost vůči kovovým naběračkám nebo metlám, ale je také praktický, co se týče vaření a mytí nádobí. Objevte naše odolné hrnce pro každodenní použití!
Keramické hrnce Tefal poskytují dlouhou životnost a současně se velmi snadno myjí. Ať už potřebujete rendlík pro rychlý ohřev hotových pokrmů nebo hrnec na dušení pro snadné vaření nebo dušení, aniž by se potraviny lepily na hrnec naše hrnce jsou ideální pro každodenní použití.
Naše zdravé a ekologicky šetrné keramické hrnce jsou vyrobeny z 90 % z minerálů a z 10 % z organických surovin. Kromě jiných výhod jsou odolné vůči poškrábání, dlouho vydrží a snadno se myjí.
Výhody hrnců z nerezové oceli
Hrnce z nerezové oceli jsou ideální pro vaření široké řady surovin.
Jsou odolné vůči poškrábání, masivní, odolné a časem u nich nedochází k deformaci. Hrnce z nerezové oceli jsou velmi všestranné a v kuchyni jsou nezbytným pomocníkem. Ideální pro mixování tyčovým mixérem, míchání kovovým náčiním nebo šlehání. Lze je mýt v myčce a navíc jsou kompatibilní se všemi sporáky. Objevte všechny formáty, které nabízíme: rendlíky, hrnce na dušení, kastroly, hrnce na polévku a další
Výhody hrnců z litiny
Litina je skvělou volbou pro dušení, pečení a pomalé vaření. Hrnce z litiny navíc můžete dát přímo do trouby a jsou kompatibilní se všemi sporáky včetně indukce. Vnitřní stěna je smaltovaná.
Hrnce z litiny velmi dobře drží teplo. Díky tomu můžete pokrmy podávat z hrnce přímo na tabuli, kde dlouho zachovají teplotu pokrmu. Jsou navrženy tak, aby byly velmi odolné, měly dlouho životnost a mají funkční povrch. Dopřejte si dokonale karamelizované pokrmy, snadné mytí a hrnce jako nové díky odolnému smaltovému povrchu.
Hrnce z litiny jsou k dispozici v různých formátech přizpůsobených různým způsobům přípravy
Porovnejte různé povrchy hrnců
Skvěle se hodí pro: |
|
|
|
Nepřilnavý |
|
|
|
Odolnost nepřilnavého povrchu |
|
|
|
Odolnost vůči poškrábání |
|
|
|
Snadné čištění |
|
|
|
Vaření bez tuku |
|
|
|
Opékání |
|
|
|