Poke bowl s grilovaným tuňákem
- Celková doba 38 min
- 20 min
Příprava - 13 min
Vaření - 5 min
Chlazení
Přísady
6 os.
Na omáčku:
4.5 pl. Rýžový ocet
Pepř
15 g Čerstvý zázvor (1 kus, cca 2 cm)
Pálivá omáčka
3 čl Sezamový olej
9 cl Sójová omáčka
Na poke bowl misky:
500 g Tuňákové steaky (cca 4 ks)
750 g Předvařená rýže na sushi
3 Malá avokáda (bez pecky, na plátky)
30 g Nasekaná červená cibule
300 g Mango na kostky (cca 1)
6 pl. Nasekaný čerstvý koriandr (cca 30 g)
Na ozdobu (volitelně):
1.5 Limety, na čtvrtky
0.5 Paprička jalapeño (nebo paprička Fresno, bez jádřince, na plátky)
Ředkvičky, okurka, červené zelí a mrkev
6 pl. Uvařené zelené fazolky sójových bobů
1.5 čl Černá a bílá sezamová semínka
Příprava
Fáze 1 /7
Připravte si omáčku: v misce smíchejte všechny suroviny. Dejte stranou.
Fáze 2 /7
Steaky tuňáka dejte do nádoby. Nalijte na ně třetinu omáčky a zamíchejte. Nechte je marinovat 10-15 minut.
Fáze 3 /7
Přístroj zapněte. Zapněte nádobu č. 1. Nastavte program GRILL na 13 minut při teplotě 200 °C. Suroviny do nádoby ještě nedávejte. Přístroj automaticky zahájí předehřev. Stiskněte tlačítko START, abyste zahájili přípravu.
Fáze 4 /7
Až přístroj zapípá a na displeji zobrazí „Přidat“, je předehřev grilu dokončen. Tuňáka vyjměte z marinády, nechte okapat a opepřete. Kousky dejte na desku v nádobě č. 1.
Fáze 5 /7
Tuňákové steaky grilujte, dokud nebude spodní třetina propečená. Pokrm otočte a grilujte z druhé strany, aby prostředek zůstal růžový. Máte-li tuňáka raději dobře propečeného, upravte dobu pečení dle chuti.
Fáze 6 /7
Před krájením dejte tuňákové steaky na prkénko a nechte je 5 minut odpočívat. Poté je ostrým nožem nakrájejte na proužky.
Fáze 7 /7
Na dno nádob dejte uvařenou rýži. Na ni dejte ugrilované kousky tuňáka, avokádo na plátky, kousky manga a červenou cibuli. Posypte koriandrem. Ozdobte dle nálady a navrch nalijte zbytek omáčky.