Pečené mrkvové donuty s polevou
- Celková doba 1 hod. 27 min
- 30 min
Příprava - 27 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
12 kusů
120 g Hladká pšeničná mouka
60 g Světlý třtinový cukr
0.5 lžička Mletá cejlonská skořice
1 špet. Mletý kardamon
0.75 lžička Kypřicí prášek do pečiva
1 špet. Soda
40 g Kvalitní bílá čokoláda
10 g Plátky mandlí
40 g Sušené meruňky
2 ks Vejce
42 g Pomerančová šťáva
0.5 ks Bio pomeranč
1 špet. Sůl
112 g Bio mrkev
75 g Olivový olej
1 lžička Citrónová šťáva
Máslo
100 g Mascarpone
100 g Bílý jogurt
40 g Bílá čokoláda
Pekanové ořechy
Příslušenství
Flex metla Strouhání a plátky Lis na citrusy Sekáček
Příprava
Fáze 1 /14
Příprava mrkve. Mrkev oloupeme a nastrouháme v robotu.
Fáze 2 /14
Příprava pomeranče. Pomeranč omyjeme, rozpůlíme a lisem na citrusy získáme šťávu.
Fáze 3 /14
Vymazání formy. Donutovou formu vymažeme rozpuštěným máslem pomocí mašlovačky.
Fáze 4 /14
Příprava sypké směsi. Do mísy od robota prosejeme všechny sypké suroviny – hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu, mletou skořici, mletý kardamom, přidáme nahrubo nasekanou bílou čokoládu, nahrubo nakrájené sušené meruňky, cukr a plátky mandlí. Zmáčkneme START a flex metlou necháme promíchat. Předehřejeme toubu: rošt v troubě položíme do spodní třetiny a troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia horkovzduch.
Fáze 5 /14
Šlehačem vyšleháme sníh z bílků, který necháme stranou. Připravíme tekutou směs. Do mísy od robota přilijeme šťávu z pomeranče, přidáme pomerančovou kůru nastrouhanou najemno, žloutky, olej, citronovou šťávu a nastrouhanou mrkev. Zmáčkneme START a flex metlou necháme promíchat.
Fáze 6 /14
Zhotovení těsta. Do těsta přidáme 1/3 sněhu a stěrkou ledabyle vmícháme, abychom těsto naředili. Následně přidáme další druhou třetinu těsta a nyní už stěrkou převalujeme těsto přes sníh tak, abychom do něj vnesli co nejvíce vzduchu. To stejné provedeme i s poslední třetinou sněhu. Pracujeme jemně, aby sníh neklesnul. Krásně našlehaný a následně zapracovaný sníh zajistí, že budou výsledné donuty nadýchané.
Fáze 7 /14
Těsto přelijeme do cukrářského sáčku.
Fáze 8 /14
Ustřihneme špičku o průměru 1,5 cm.
Fáze 9 /14
Těsto opatrně plníme do formy ve dvou vrstvách.
Fáze 10 /14
Formu vložíme do trouby a pečeme 27 minut nebo dokud není povrch donutů zlatavý.
Fáze 11 /14
Upečené donuty necháme 3 minuty odpočinout ve formě a poté je vyklopíme na chladicí mřížku.
Fáze 12 /14
Mezitím, co donuty chladnou do pokojové teploty, metličkou vymícháme krém z mascarpone, bílého jogurtu a rozpuštěné bílé čokolády. Tu lze rozpustit buď v mikrovlnce (často lžičkou promícháme) anebo nad vodní lázní.
Fáze 13 /14
Na donuty pokojové teploty namažeme lžičkou vrstvu krému.
Fáze 14 /14
V sekáčku nasekáme pekanové ořechy. Nasekanými pekany krém na donutech dozdobíme.