Donuty
- Celková doba 3 hod. 8 min
- 30 min
Příprava - 8 min
Vaření - 2 hod. 30 min
Chlazení
Přísady
6 os.
80 g Plnotučné mléko
20 g Cukr krupice
1 čl Sušené pekařské droždí
200 g Hladká mouka
2 g Sůl
10 g Olej
1 Vejce
10 g Změklé máslo
20 g Moučkový cukr
Olej na vaření ve spreji
Příprava
Fáze 1 /6
Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě na teplotu 38 °C až 40 °C. Dbejte na to, aby mléko nebylo příliš horké, protože by droždí nevykynulo. Sušené droždí dejte do misky s vlažným mlékem, aby se rehydratovalo. Prošlehejte, aby se směs spojila. Nechte odstát 10 minut. Droždí by se mělo rozpustit.
Fáze 2 /6
Do mísy dejte mouku a sůl. Přidejte olej, vejce, mléko, droždí a směs cukru. Hnětejte ručně 1 minutu, poté přidejte změklé máslo a hnětejte, dokud se těsto trochu nespojí (asi 2 minuty). Těsto by mělo zůstat lepkavé. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny. Jeho objem by se měl ztrojnásobit.
Fáze 3 /6
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a opatrně rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Kulatým vykrajovátkem vykrajujte koblihy o průměru 7 cm. Na prostředek použijte vykrajovátko o průměru 3 cm. Nemáte-li vykrajovátko, použijte hrnek nebo skleničku o správné velikosti.
Fáze 4 /6
Koblihy přendejte na lehce naolejované čtverce alobalu. Zakryjte je čistou utěrkou a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svoji velikost (asi 30 minut). Před pečením koblihy mašlovačkou lehce potřete trochou kuchyňského oleje.
Fáze 5 /6
Dejte je do přístroje. Začněte péct.
Fáze 6 /6
V případě potřeby zkontrolujte, zda jsou dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce a posypte moučkovým cukrem.