Obrácený jablečný koláč
- Celková doba 1 hod. 25 min
- 25 min
Příprava - 1 hod.
Vaření - 0 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (1)
Přísady
6 os.
30 g Máslo
2 cl Voda
90 g Cukr krupice
3 Jablka Golden Delicious
0.5 Linecké těsto
Příprava
Fáze 1 /8
Máslo nakrájejte na kousky.
Fáze 2 /8
Připravte karamel: do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a nechte vařit. Když směs získá krásnou karamelovou barvu, opatrně přidejte máslo nakrájené na kousky. Promíchejte vařečkou.
Fáze 3 /8
Nalijte karamel do koláčové formy o průměru 20 cm a opatrně jí otáčejte, aby karamel pokryl celé dno formy. Dejte stranou.
Fáze 4 /8
Oloupejte jablka a odstraňte jádřinec. Rozkrojte 5 jablek napůl a každou polovinu rozkrojte na 3 díly. Poslední jablko nakrájejte na kostičky. Jablka naaranžujte těsně vedle sebe na karamelovou hmotu. Navrch nasypte na kostičky nakrájené jablko.
Fáze 5 /8
Těsto položte přes jablka a přebytečný okraj těsta přeložte směrem dovnitř formy mezi jablka a formu. Špičkou nože udělejte do těsta 6 malých, od sebe vzdálených otvorů.
Fáze 6 /8
Formu položte na mřížku. Mřížku dejte do prostřední polohy trouby.
Fáze 7 /8
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 190 °C a nastavte dobu pečení na 1 hodinu. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 8 /8
Po vyjmutí z trouby nechte koláč 15 minut vychladnout. Teprve poté jej vyjměte z formy.