Taštičky s lososem, mascarpone a koprem
- Celková doba 1 hod. 20 min
- 15 min
Příprava - 35 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Přísady
4 os.
125 g Změklé, solené máslo
250 g Hladká mouka
5 g Sůl
1 Vejce
50 g Mléko
300 g Filety z lososa (2 kusy)
0.5 Šalotka
3 pl. Čerstvý kopr
0.5 Citrón
100 g Mascarpone
3 pl. Kysaná smetana s 30% obsahem tuku
Sůl, pepř
2 pl. Hladká mouka
1 Žloutek
50 g Mléko
Mořská sůl
50 g Mascarpone
3 pl. Kysaná smetana s 30% obsahem tuku
1 pl. Čerstvý kopr
0.5 Citrón
Sůl, pepř
Příprava
Fáze 1 /12
Máslo vyndejte z lednice předem, aby změklo.
Fáze 2 /12
Do mísy prosejte mouku. Přidejte sůl a změklé máslo. Vmíchejte vejce a mléko, pak těsto konečky prstů promíchejte a vytvořte z něj kouli. Mírně je zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
Fáze 3 /12
Filety lososa dejte na prkénko. Je-li to nutné, odstraňte kůži. Lososa nakrájejte nožem na malé kousky a poté nasekejte nadrobno. Nasekaného lososa dejte do velké mísy. Oloupejte a nakrájejte na plátky šalotku, nasekejte kopr a kůru a vymačkejte polovinu citronu. Vše přidejte do mísy a zamíchejte. Přidejte mascarpone a smetanu a dochuťte solí a pepřem. Vidličkou vše pečlivě promíchejte. Opepřete a osolte podle chuti.
Fáze 4 /12
Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na tloušťku 2 mm. Vykrajovátkem o průměru 10 cm vykrojte z těsta kolečka.
Fáze 5 /12
V misce smíchejte žloutek s mlékem a míchejte do zlatova. Okraj každého kolečka těsta potřete trochou směsi.
Fáze 6 /12
Na každé kolečko těsta dejte lžíci lososové náplně. Těsto přeložte tak, abyste vytvořili taštičky, a okraje lehce přitlačte, aby se těsto uzavřelo. Taštičky potřete trochou žloutkové směsi.
Fáze 7 /12
Na zapékací mísu položte 4 taštičky. Zapékací mísu dejte do nejvyšší polohy trouby.
Fáze 8 /12
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 220 °C a nastavte dobu pečení na 20 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 9 /12
Pokračujte v pečení. Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 230 °C a nastavte dobu pečení na 15 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 10 /12
Postup opakujte u všech taštiček.
Fáze 11 /12
Mezitím připravte omáčku: v misce smíchejte mascarpone, kysanou smetanu, nasekaný kopr a šťávu z poloviny citronu. Dochuťte solí a pepřem. Smíchejte a dejte stranou do chladničky.
Fáze 12 /12
Podávejte teplé. Podávejte s omáčkou.