Domácí čerstvé těstoviny Bigoli
- Celková doba 53 min
- 10 min
Příprava - 13 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
2 os.
200 g Hladká mouka
2 ks Vejce
Voda
1 lžíce Olivový olej
Sůl
Příslušenství
Hnětací hák Nástavec na těstoviny
Příprava
Fáze 1 /7
Do mísy vložte mouku, vejce a sůl. Upevněte hnětací hák, stiskněte START a míchejte těsto 3 minuty. Těsto vyjměte z nerezové mísy a poté jej promněte pomocí dlaní - tlačte těsto dlaněmi oproti pevné podložce, pokuste se krouživým pohybem vytvořit kompaktní těsto. Pokud je příliš drobivé viz. obrázek, vložte těsto zpět do nerezové mísy robota a přidejte lžíci vody. Hnětejte v přístroji dalších 30 sekund. Těsto nyní opět vytáhněte z přístroje a promněte pomocí dlaní o pevnou podložku. Pokud je těsto stále drobivé, přidejte další lžíci vody. A hnětejte v robotu dalších 30 sekund.
Fáze 2 /7
Postup opakujte dokud vám nevznikne hladké kompaktní těsto, avšak plastické a tažné. Konzistenci můžeme přirovnat podobné plastelíně. Z těsta následně vytvarujte kouli a potřete ji olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat v lednici. Těsto bude poté pružnější a bude se vám s ním lépe pracovat.
Fáze 3 /7
Nyní nainstalujte mlýnek s příslušenstvím na výrobu těstovin. Zvolte řeznou desku Bigoli. Po vytažení z lednice těsto opět pomocí dlaní krátce propracujte a nakrájejte jej na menší kousky o velikosti zhruba 3x3 cm, aby se vám vešlo do mlýnku.
Fáze 4 /7
Naplňte postupně mlýnek těstem. Pokuste se, aby ve vnitřním prostoru mlýnku nevznikaly mezi kousky těsta vzduchové bubliny. Jednou rukou protlačujte těsto pomocí pěchovadla, druhou přidržujte vzniklé těstoviny.
Fáze 5 /7
Jakmile se dostanete na požadovanou délku, zastavte mlýnek a těstoviny rozložte na pečící papír nebo prkénko, kde budou 30 minut schnout.
Fáze 6 /7
Takto postupujte, dokud nezpracujete celou dávku těsta.
Fáze 7 /7
Jakmile těstoviny usušíte, vařte je ve vroucí a osolené vodě zhruba 5 minut (doba varu záleží na druhu použité mouky a vlhkosti těsta).