Zeleninové jarní závitky s pikantní arašídovou omáčkou
- Celková doba 30 min
- 30 min
Příprava - 0 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
80 g Limetka
20 g Česnek
35 g Čerstvý zázvor
120 g Arašídové máslo
90 g Sójová omáčka
30 g Sezamový olej
1 špet. Chilli
16 g Agávový sirup
10 g Voda
70 g Sušené rýžové nudle vermicelli
200 g Uzené tofu
280 g Okurka
90 g Mrkev
110 g Žlutá paprika
110 g Červená paprika
220 g Červené zelí
120 g Avokádo
30 g Baby špenát
16 list Rýžový papír
Příprava
Fáze 1 /16
Limetu rozpulte a lisem na citrusy opatrně vymačkejte šťávu. Stiskněte Start.
Fáze 2 /16
Česnek a zázvor oloupejte. Nakrájejte je na kostičky a dejte je do mísy sekáčku. Přidejte arašídové máslo a sójovou omáčku a promíchejte stisknutím tlačítka Start.
Fáze 3 /16
Stěrkou setřete okraje misky. Přidejte sezamový olej, chilli prášek, agávový sirup a limetkovou šťávu. Na avokádo si nechte pár kapek limetkové šťávy stranou. Promíchejte stisknutím tlačítka Start.
Fáze 4 /16
Nalijte omáčku do malého ramekinu a pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou vody podle chuti.
Fáze 5 /16
Na vysoké teplotě přiveďte k varu pánev s osolenou vodou. Jakmile se vaří, snižte teplotu a přidejte nudle. Vařte nudle, dokud nebudou průhledné. Jejich vaření bude trvat jen několik sekund. Sceďte je přes síto.
Fáze 6 /16
Tofu nakrájejte na velké tyčinky, jednu na každý jarní závitek. Dejte stranou.
Fáze 7 /16
Omyjte a poté oloupejte okurku a mrkev. Polovinu okurky si dejte stranou na ozdobu. Papriky omyjte a zbavte semínek. Zeleninu nakrájejte na velmi jemné tyčinky.
Fáze 8 /16
Zbývající okurku nakrájejte na plátky pomocí kráječe zeleniny a kotouče na tenké plátky. Stiskněte Start.
Fáze 9 /16
Červené zelí nasekejte pomocí kráječe na zeleninu a kotouče, aby bylo nakrájeno na silnější plátky. Stiskněte Start.
Fáze 10 /16
Avokádo oloupejte a odstraňte pecku. Nakrájejte ho na tenké nudličky a pokapejte zbylou limetkovou šťávou.
Fáze 11 /16
Špenátové listy omyjte a osušte.
Fáze 12 /16
Na pracovní plochu položte velký talíř s teplou vodou a vedle si položte čistou, suchou utěrku.
Fáze 13 /16
Namočte list rýžového papíru na ne více než 20 až 30 sekund do talíře s teplou vodou, aby změkl. Vyjměte ho z vody a jemně ho položte na čistou utěrku. Dávejte pozor, abyste pláty rýžového papíru příliš dlouho nenamáčeli, jinak by byly lepivé a špatně by se s nimi manipulovalo.
Fáze 14 /16
Doprostřed listu rýžového papíru položte několik listů špenátu, červené zelí, plátky avokáda, rýžové nudle a několik tyčinek mrkve, okurky, papriky a tofu.
Fáze 15 /16
Vezměte spodní část rýžového papíru a přeložte jej přes ingredience tak, aby byl mírně těsný. Poté složte levou a pravou stranu. Rolujte jednou otevřenou stranou směrem k sobě. Přidejte plátky okurky nebo avokáda na horní část listu rýžového papíru na ozdobu. Znovu rolujte, abyste jarní závitek uzavřeli. Na ozdobu můžete přidat sezamová semínka nebo drcené arašídy.
Fáze 16 /16
Pokračujte stejným postupem u zbytku jarních závitků. Podávejte s pikantní arašídovou omáčkou.