Velikonoční linecké sušenky s citrónovým krémem
- Celková doba 1 hod. 20 min
- 20 min
Příprava - 30 min
Vaření - 30 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
30 kusů
400 g Hladká mouka
250 g Máslo
150 g Moučkový cukr
1 ks Vejce
1 lžička Vanilkový extrakt
1 špet. Sůl
200 g Cukr krupice
6 ks Žloutky
150 g Máslo
2.5 ks Citróny
Citrón
Příslušenství
Šlehač Lis na citrusy Sekáček
Příprava
Fáze 1 /13
Nejprve si připravíme citrónový krém. Na robota připevněte foodprocesor - sekáček ze sady Fresh Box 5v1. Do food procesoru nasypejte cukr a oloupanou citrónovou kůru a zmáčkněte START. Nasekaný cukr nyní přesypejte do mísy a odložte na chvíli bokem.
Fáze 2 /13
Vyměňte na foodprocesoru sekáček za nástavec na lis na citrusy podle velikosti citrónu. Rozkrojte citrus a jednou rukou ho přidržte odřezanou stranou na lis a lehce přitlačte dolů. Druhou rukou zmáčkněte START. Takto pokračujte dokud nezískáte 100 ml citrónové šťávy.
Fáze 3 /13
Připravte si vodní lázeň. Tedy hrnec s vodou a tepelně odolnou mísu, kterou můžete umístit nad připravený hrnec s horkou vodou. Žloutky slijte do tepelně odolné mísy a lehce je rozšlehejte metlou. Přišlehejte nasekaný cukr s citrónovou kůrou a pořádně promíchejte. Postupně vmíchejte citronovou šťávu. Nyní si rozehřejte hrnec s vodou, jakmile bude voda horká (75 °C), snižte plamen na nejnižší stupeň a na hrnec dejte mísu s vaječnou směsí. Za stálého míchání metlou zahřívejte, dokud směs nezhoustne. Že je krém hotový, poznáte podle toho, že zhoustne na konzistenci pudinku. Trvá to zhruba 10 minut. Pokud budete krém vařit přímo v hrnci, budete mít hotovo během 6 minut.
Fáze 4 /13
Odstavte hrnec z plotny, přidejte do horké směsi studené máslo nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí.
Fáze 5 /13
Hotový krém můžete přecedit přes sítko do skleničky, abyste odstranili kousky kůry. Krém tedy přelijte do uzavíratelné nádoby nebo mísy a překryjte. Citrónový krém vydrží v chladničce 1 týden nebo jej lze zmrazit až na 3 měsíce.
Fáze 6 /13
Všechny ingredience na těsto vložte do mísy.
Fáze 7 /13
Zmáčkněte START a nechejte šlehač běžet, dokud nezískáte hladké kompaktní těsto připomínající plastelínu. Těsto se vymíchá zhruba během 4-5 minut.
Fáze 8 /13
Hotové těsto vytvarujte do válečku a zabalte jej vzduchotěsně do potravinářské fólie a dejte na přibližně 30 minut do chladničky.
Fáze 9 /13
S těstem pracujte po částech. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, je nutné, aby bylo vychlazené. Podle potřeby těsto i během zpracování vychlaďte. Zbytky těsta znovu prohněťte dohromady, vyválejte a znovu vykrajujte. Těsto vyválejte na tloušťku 3 mm a můžete začít vykrajovat.
Fáze 10 /13
Vykrojené tvary rozložte rovnoměrně na plech vyloženým pečicím papírem. Pečte při teplotě 175 °C asi 15 minut, dokud nebudou okraje lehce zlatavé.
Fáze 11 /13
Po vychladnutí můžete začít sušenky plnit. Vrchní části posypejte moučkovým cukrem.
Fáze 12 /13
Spodní části potřete citronovým krémem a spojte je dohromady. Práci si můžete usnadnit a urychlit tím, že krém budete na sušenky dávkovat pomocí cukrářského sáčku.
Fáze 13 /13
Sušenky plněné krémem uchovávejte maximálně 2 hodiny při pokojové teplotě. Delší dobu pak skladujte v lednici.