Sýrové bochánky Gougères
- Celková doba 45 min
- 25 min
Příprava - 20 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
70 g Máslo
16.5 cl Voda
3 g Cukr
3 g Sůl
100 g Mouka
170 g Vejce
70 g Strouhaný sýr
2 špet. Pepř
2 špet. Mletý muškátový oříšek
30 g Strouhaný sýr
1 Vejce
Příslušenství
Šlehač
Příprava
Fáze 1 /11
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Fáze 2 /11
Do hrnce dejte vodu, sůl, cukr a na kostičky nakrájené máslo. Nechte provařit, aby se máslo rozpustilo.
Fáze 3 /11
Sundejte z plotny a najednou přidejte mouku. Vraťte na mírný oheň a rychle promíchejte vařečkou. Těsto by se mělo odtrhnout od okrajů formy a vytvořit kouli.
Fáze 4 /11
V samostatné misce zvažte vejce a lehce je rozšlehejte metličkou.
Fáze 5 /11
Vložte těsto do mísy stroje. Stisknutím tlačítka "Start" snížíte teplotu těsta, aby se vejce po přidání nesrazila.
Fáze 6 /11
Stiskněte "Start" a poté po troškách přidávejte rozšlehaná vejce a nechte stroj běžet. Množství vajec upravte pravidelnou kontrolou konzistence těsta: na konci šlehače by mělo tvořit tuhý vrchol.
Fáze 7 /11
Přidejte nastrouhaný sýr a koření a stiskněte "Start".
Fáze 8 /11
Vymažte plech. Těsto na gougère dejte do cukrářského sáčku opatřeného rýhovanou tryskou o průměru 8 mm a tvarujte z něj kuličky o průměru asi 2 cm.
Fáze 9 /11
V samostatné misce rozklepněte poslední vejce. Bochánky potřete a posypeme strouhaným sýrem.
Fáze 10 /11
Pečte asi 15-20 minut na 180 stupňů, po 10 minutách otevřete dvířka, abyste odstranili vlhkost. Nechte vychladnout na mřížce.
Fáze 11 /11
Dobrou chuť!