Pečené masové kuličky s rajčatovou omáčkou z jednoho plechu
- Celková doba 45 min
- 15 min
Příprava - 30 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
500 g Mleté hovězí maso
50 g Strouhanka
Polotučné mléko
40 g Strouhaný parmazán
Strouhaný parmazán
3 strou. Stroužky lisovaného česneku
1 hrst Nasekaná petrželka
1 lžička Sůl
1 špet. Špetka mletého pepře
Hladká mouka
Olej
700 g Rajčatová passata
2 strou. Lisovaný česnek
1 lžička Sušené oregáno
1 lžička Sušený rozmarýn
Příslušenství
Mlýnek na maso Hnětací hák Sekáček na bylinky Nástavec na plnění klobás
Příprava
Fáze 1 /10
Zapněte troubu a vyhřejte ji na 190 °C.
Fáze 2 /10
Strouhanku nasypejte do menší misky a zalejte ji 50 ml mléka, nechejte 5 minut namáčet. Měla by vám měla vzniknout konzistence krupicové kaše. Pokud je výsledná směs příliš hustá, přidejte trochu mléka.
Fáze 3 /10
Hovězí maso očistěte a nakrájejte jej na menší kostky, zhruba o velikosti 3x3 cm. Připevněte mlýnek na maso s řeznou deskou s průměrem otvorů nejmenší velikosti. Zmáčkněte START a maso umelte.
Fáze 4 /10
Nyní nainstalujte sekáček na bylinky. Do sekáčku na bylinky vložte čerstvou petrželku a parmazán. Stiskněte start.
Fáze 5 /10
Nyní připevněte hnětací hák, pod který umistěte nerezovou mísu s mletým hovězím masem. K masu přidejte ostatní uvedené ingredience - nasekanou petržel, česnek, sůl, pepř, nasekaný sýr a namočenou strouhanku. Stiskněte start.
Fáze 6 /10
Nainstalujte nástavec na plnění klobás, díky kterému můžete vytvořit stejně velké válečky masa. Naplňte mlýnek důkladně promíchanou masovou směsí z předešlého kroku. Zmáčkněte START. Jakmile se vám vytvoří váleček o požadované délce , pomocí prstů jej uchopte a odložte bokem na mělký talíř. Takto pokračujte, dokud nezpracujete veškerou masovou směs. Z vytvořených válečků nyní vytvarujte v dlaních kuličky. Váleček masa položte na rozevřenou dlaň, váleček přikryjte shora rozevřenou dlaní druhé ruky. Váleček lehce přitlačte horní dlaní a pohybujte s ní krouživými pohyby. Tímto pohybem během pár vteřin vytvoříte z válečku kuličku. Masové kuličky by měly být zhruba stejně velké, aby se rovnoměrně propekly.
Fáze 7 /10
Nyní si připravte omáčku. Do pekáče nebo zapékací mísy o průměru 28 cm nalijte passatu a přidejte všechny ostatní suroviny na omáčku- česnek a sušené bylinky. Ochutnejte, případně můžete omáčku dosladit cukrem či medem.
Fáze 8 /10
Masové kuličky poprašte moukou a vložte je do zapékací nádoby s připravenou omáčkou. Kuličky na povrchu potřete olejem.
Fáze 9 /10
Pečte, zhruba 30 minut, dokud nebudou kuličky propečené až do středu. Během pečení není nutné směs míchat.
Fáze 10 /10
Podávejte s těstovinami, čerstvou petrželkou či bazalkou a strouhaným parmazánem.