Křupavá rýže s pikantními kousky tuňáka
- Celková doba 1 hod. 20 min
- 10 min
Příprava - 10 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Přísady
8 os.
500 g Sushi rýže
70 cl Voda
2 čl Sůl
4 pl. Rýžový ocet
4 pl. Granulovaný cukr
4 pl. Sezamový olej
450 g Čerstvý tuňák
2 pl. Sezamový olej
2 pl. Sójová omáčka
4 pl. Limetková šťáva
4 pl. Hořčicová majonéza
1 Zelené cibulky (nebo jarní cibulka)
Avokádo
Příprava
Fáze 1 /6
Rýži několikrát propláchněte pod tekoucí vodou. Do rendlíku dejte rýži, vodu a sůl. Přiveďte k varu a vařte na mírném varu pod pokličkou 10 minut. Sundejte rendlík z plotýnky a nechte rýži pod pokličkou odstát po dobu 15 minut.
Fáze 2 /6
V míse smíchejte rýžový ocet, granulovaný cukr a 2 lžičky sezamového oleje. Zamíchejte rýži, přidejte ocet, cukr a sezamový olej. Dobře promíchejte. Obdélníkovou nebo čtvercovou zapékací nádobu vyložte potravinářskou fólií tak, aby přesahovala přes okraje. Rýži přendejte na plech, její povrch zarovnejte a stlačte ji na výšku asi 3 cm. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte asi na hodinu do mrazáku nebo přes noc do chladničky.
Fáze 3 /6
Rýži vyklopte a nakrájejte na 2 cm široké a 5 cm dlouhé proužky. Rýžové obdélníky dejte do přístroje Easy Fry na standardní plech, postříkejte kuchyňským olejem ve spreji nebo jemně potřete kuchyňským olejem.
Fáze 4 /6
Nastavte program NUGETKY na 10 minut při teplotě 200 °C. Zkontrolujte, zda jsou kousky dobře upečené. Měly by být dozlatova.
Fáze 5 /6
Tuňáka nakrájejte na kostičky. Nasekejte zelenou nebo jarní cibulku. Tuňáka dejte do mísy, přidejte sezamový olej, sójovou omáčku, limetkovou šťávu, hořčicovou majonézu a také zelenou nebo jarní cibulku. Vše smíchejte.
Fáze 6 /6
Na každý kousek rýže dejte 1 polévkovou lžíci ochuceného tuňáka. Ozdobte několika kousky zelené cibulky a malými kousky avokáda.