Brioška
- Celková doba 26 hod. 55 min
- 30 min
Příprava - 25 min
Vaření - 26 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
120 g Poloslané máslo
3 cl Mléko
10 g Čerstvé pekařské droždí
3 Vejce
310 g Hladká mouka
2 špet. Sůl
40 g Cukr
1 Žloutek
Perlový cukr
Příslušenství
Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /14
Pozor, tato příprava vyžaduje 12 až 24 hodin.
Fáze 2 /14
Vyjměte máslo z lednice 1 hodinu před přípravou těsta a nakrájejte ho na kostičky v samostatné misce. Můžete ho také dát do mikrovlnné trouby na 5-10 sekund, aby mírně změklo (aniž by se rozpustilo).
Fáze 3 /14
Přidejte do přístroje mléko a nechte droždí 5 minut rozpustit.
Fáze 4 /14
Přidejte vejce, mouku, sůl a cukr a stiskněte tlačítko "Start".
Fáze 5 /14
Otevřete hlavu a pomocí stěrky zvedněte těsto ze dna mísy. Poté zavřete hlavu a stiskněte "Start".
Fáze 6 /14
Stiskněte znovu "Start" a přidejte kostky másla jednu po druhé. Vždy počkejte, až se každý kousek másla dobře zapracuje.
Fáze 7 /14
Otevřete hlavu a pomocí stěrky zvedněte těsto ze dna mísy. Poté zavřete hlavu a stiskněte "Start".
Fáze 8 /14
Těsto přikryjte a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Fáze 9 /14
Těsto propracujte tak, že ho 5-6x v míse přeložíte. Poté ho přikryjte čistou utěrkou a nechte přes noc v lednici.
Fáze 10 /14
Formu na briošky vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto lehce v rukou propracujte, aby se prohřálo.
Fáze 11 /14
Těsto rozdělte na 6 kuliček o stejné hmotnosti.
Fáze 12 /14
Vložte je do formy a nechte na teplém místě 2 až 3 hodiny kynout. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
Fáze 13 /14
Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
Fáze 14 /14
Briošky potřete žloutkem, posypte perlovým cukrem a pečte 25 minut na 180 stupňů.