Italská velikonoční brioška (Colomba di pasqua)
- Celková doba 4 hod. 5 min
- 25 min
Příprava - 40 min
Vaření - 3 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
10 cl Mléko
1 sáček Sušené pekařské droždí (4,6g)
1 čl Moučkový cukr
230 g Mouka
5 g sůl (1 lžička)
15 g Olivový olej
1 Vejce při pokojové teplotě
2 cl Rum
30 g Moučkový cukr
30 g Máslo
80 g Kandované pomeranče, nakrájené
80 g Rozinky
25 g Mleté mandle
60 g Moučkový cukr
1 pl. Kukuřičná mouka
1 Bílek
10 Celé mandle
2 pl. Perlový cukr
Příslušenství
Gril
Příprava
Fáze 1 /7
Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě na cca 38-40°C. Dávejte pozor, aby mléko nebylo příliš horké, mohlo by to deaktivovat droždí. Droždí dejte do malé misky s mlékem a cukrem, aby se rehydratovaly. Promícháme metličkou. Nechte 5 minut odpočívat. Kvasinky by měly být rozpuštěny.
Fáze 2 /7
Do mísy mixéru s připojeným hákem nalijte mouku, směs mléka/cukru/droždí, vejce a vanilku. Ručně hněteme 3 minuty. Přidejte sůl a hněťte další 1 minutu, poté vmíchejte máslo, pomeranče a rozinky. Hněteme dalších 8 minut. Těsto by mělo být lepivé. Těsto necháme v míse a přikryjeme čistou utěrkou. Nechte 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo ztrojnásobit svůj objem.
Fáze 3 /7
Vyjměte těsto z mísy a položte na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto složte tak, že vezmete konce a vytáhnete je směrem ke středu, abyste vytvořili kouli (celkem vytvořte 8 chlopní).
Fáze 4 /7
Dortovou formu o průměru 20 cm a výšce 6 cm vymažte máslem a moukou. Vložte kouli těsta dovnitř. Nechte 1 hodinu odpočinout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 5 /7
Polevu připravíme smícháním mandlového prášku, cukru a kukuřičné mouky v míse. Postupně přidávejte bílek, abyste získali lehce tekutou směs. Dejte stranou do lednice. Když je panettone hotové, sejměte víko a opatrně potřete polevou po povrchu těsta. Posypeme mandlemi a perličkovým cukrem.
Fáze 6 /7
Vložte dortovou formu do Easy Fry s grilovacím plechem a spusťte program DESSERT při 150 °C na 40 minut.
Fáze 7 /7
Nechte vychladnout, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.