Bezlepkový čokoládovo-hruškový dort
- Celková doba 55 min
- 20 min
Příprava - 35 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
2 Hrušky
100 g Čokoláda na vaření
3 pl. Olivový olej
3 Vejce
70 g Třtinový krupicový cukr
30 g Tekutý med
100 g Mleté lískové oříšky
40 g Hořký kakaový prášek
40 g Pohanková mouka
1 pl. Tekutý vanilkový extrakt
50 g Nasekané lískové oříšky
1 špet. Sůl
Příprava
Fáze 1 /8
Umyjte hrušky, rozpulte je a odstraňte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky.
Fáze 2 /8
Čokoládu a olej rozpusťte společně v žáruvzdorné misce, buď ve vodní lázni nebo zahříváním v mikrovlnné troubě v 30sekundových intervalech, přičemž mezi jednotlivými intervaly míchejte, dokud směs nebude hladká.
Fáze 3 /8
V misce rozšlehejte vejce, cukr a med, aby směs zbělala. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, mleté lískové oříšky, kakao, mouku a vanilku. Nasekané lískové oříšky přidejte do směsi a dobře promíchejte.
Fáze 4 /8
Směs nalijte do vymazané dortové formy o průměru 24 cm a navrch naskládejte plátky hrušek.
Fáze 5 /8
Formu dejte do přístroje a začněte péct.
Fáze 6 /8
Špičkou nože zkontrolujte, zda je propečený. V případě potřeby dobu pečení o několik minut prodlužte.
Fáze 7 /8
Po upečení otevřete rukojeť oběma rukama, abyste vyndali plech z přístroje, a nechte dort před vyjmutím z formy vychladnout.
Fáze 8 /8
Podávejte se šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny.