Bezlepkový čokoládový dort s hruškou a lískovými ořechy
- Celková doba 1 hod. 8 min
- 30 min
Příprava - 38 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (1)
Přísady
6 os.
2 Zralé hrušky
100 g Tmavá čokoláda na vaření
1 pl. Celé lískové ořechy
4 Vejce
75 g Cukr krupice
8 cl Tekutý med
2 čl Vanilkový extrakt
13 cl Olivový olej
140 g Mleté lískové ořechy, prosáté
35 g Strouhaný kokos
35 g Neslazený kakaový prášek
40 g Pohanková mouka
10 g Máslo
2 pl. Pohanková mouka
Příprava
Fáze 1 /10
Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na tenké plátky. Čokoládu nasekejte na jemno. Lískové oříšky rozdrťte.
Fáze 2 /10
Oddělte bílky od žloutků. Pomocí ručního mixéru ušlehejte žloutky. Přidejte cukr, med a vanilkový extrakt. Šlehejte ještě po dobu 3 minut, nebo dokud směs nezdvojnásobí svoji velikost. Stále šlehejte a pomalu přidávejte olej.
Fáze 3 /10
V míse smíchejte prosáté mleté lískové ořechy, strouhaný kokos, kakao a pohankovou mouku.
Fáze 4 /10
Čistou metlou vyšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu, aby tvořily špičky.
Fáze 5 /10
Do mísy se směsí žloutků, cukru, medu a vanilky přidejte polovinu směsi lískových oříšků, kokosu, kakaa a mouky a polovinu bílků. Zamíchejte vařečkou, aby vznikla hladká směs. Postup opakujte se zbývající oříškovou směsí a zbývajícími bílky. Znovu opatrně promíchejte.
Fáze 6 /10
Formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
Fáze 7 /10
Polovinu těsta nalijte na plech. Na těsto položte polovinu hrušek a čokolády. Na ně nalijte druhou polovinu těsta a zbývající hrušky uspořádejte do kruhu. Posypte drcenými lískovými ořechy a zbývající nasekanou čokoládou.
Fáze 8 /10
Formu položte na zapékací mísu a tu dejte do prostřední polohy trouby.
Fáze 9 /10
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 160 °C a nastavte dobu pečení na 38 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 10 /10
Před podáváním nechte vychladnout.