Zapečený květák se špenátem, piniovými oříšky a sýrem ricotta
- Celková doba 50 min
- 20 min
Příprava - 30 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
4 os.
500 g Květák (polovina)
500 g Čerstvý špenát
75 g 0,5 červené cibule
30 g Máslo
200 g Ricotta
300 g Kysaná smetana s 30 % tuku (crème fraîche)
1 Vejce
1 špet. Muškátový oříšek
100 g Ementál
50 g Piniové oříšky
Sůl, pepř
Příprava
Fáze 1 /6
Květák očistěte, rozdělte na růžičky a vařte 15 minut v osolené vroucí vodě. Růžičky vyjměte pomocí lžíce s otvory, rychle je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Fáze 2 /6
Otrhejte stonky a špenát omyjte. Oloupejte a nakrájejte cibuli. Na pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Přidejte špenát ve třech dávkách. Mezi jednotlivými dávkami ho nechte trochu zredukovat. Za častého míchání vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty, dokud špenát zcela nezměkne. Nechte vychladnout.
Fáze 3 /6
Do mísy dejte ricottu, smetanu, vejce, muškátový oříšek a polovinu ementálu. Na pánvi bez tuku opražte piniové oříšky a přidejte je do směsi. Osolte a opepřete, přidejte růžičky květáku a špenát. Jemně promíchejte.
Fáze 4 /6
Směs dejte do zapékací mísy. Posypte zbylým čedarem. Nádobu dejte na mřížku. Mřížku dejte do spodní polohy trouby.
Fáze 5 /6
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 200 °C a nastavte dobu pečení na 30 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 6 /6
Podávejte se salátem.