Velikonoční kulič
- Celková doba 6 hod.
- 10 min
Příprava - 2 hod. 20 min
Vaření - 3 hod. 30 min
Chlazení
Přísady
6 os.
2 pl. Pšeničná hladká mouka
15 cl Mléko 3,2 %
10 g Sušené droždí
1 pl. Cukr
480 g Pšeničná hladká mouka
100 g Máslo
1 Citrón
150 g Cukr
1 Vejce
2 Žloutky
2 špet. Sůl
10 cl zakysaná smetana 20%
20 g Vanilkový cukr
1 Bílek
100 g Moučkový cukr
150 g Rozinky
100 g Kandované ovoce
3 cl Rostlinný olej
8 cl Voda
120 g Moučkový cukr
1 cl Citronová šťáva
1 Pomerančová kůra
2 cl Rum
Příslušenství
Flex metla Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /15
V hrnci zahřejte mléko na 30–35 stupňů, v mléce rozpusťte cukr, mouku a droždí a nechte 12–15 minut odstát.
Fáze 2 /15
Mouku prosejte přes síto do samostatné mísy.
Fáze 3 /15
V pánvi rozpusťte máslo.
Fáze 4 /15
Citronovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle, pouze žlutou část.
Fáze 5 /15
Do mísy stroje dejte vejce, žloutky, vanilkový cukr, cukr a sůl. Stiskněte "Start".
Fáze 6 /15
Kandované ovoce a rozinky vařte 10 minut, poté osušte papírovými utěrkami.
Fáze 7 /15
Do mísy s rozšlehanými vejci nalijte mléčnou směs (mléko, droždí, mouku, cukr), přidejte citronovou kůru a zakysanou smetanu. Stiskněte "Start".
Fáze 8 /15
Těsto potřete olejem a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě.
Fáze 9 /15
Do těsta přidejte rozinky a kandované ovoce.
Fáze 10 /15
Těsto rozdělte na malé koule. Koule vložte do pečicí formy a nechte 1-1,5 hodiny kynout.
Fáze 11 /15
Pečte na 180 stupňů po dobu 60 minut. Teplotu trouby snižte na 160 stupňů a pečte dalších 20-30 minut.
Fáze 12 /15
Nalijte vodu do hrnce, nasypte cukr a přidejte kůru. Vařte sirup 15-20 minut na mírném ohni. Nechte vychladnout a zalijte rumem. Hotové bochánky vložte na několik sekund do sirupu.
Fáze 13 /15
Do mísy stroje dejte bílky. Stiskněte "Start"a dejte stranou.
Fáze 14 /15
Do vaječné směsi přidejte moučkový cukr. Stiskněte "Start".
Fáze 15 /15
Povrch bochánků ozdobte polevou.