Vánoční focaccia
- Celková doba 2 hod. 32 min
- 10 min
Příprava - 22 min
Vaření - 2 hod.
Chlazení
Přísady
6 os.
380 g Mouka na pečivo
30 cl Teplá voda
1 čl Krupicový cukr
1 Sušené pekařské droždí (5 g)
1 čl Sůl
2 pl. Olivový olej
5 cl Voda
5 cl Olivový olej
2 pl. Olivový olej
2 vět. Rozmarýn
4 Sušená rajčata
8 Vypeckované černé olivy
8 Vypeckované zelené olivy
5 g Sůl z Guérande
Příslušenství
Šlehač
Příprava
Fáze 1 /11
Připravte si těsto: ohřejte vodu v mikrovlnné troubě (38 až 40 °C). Dávejte pozor, abyste ji neohřáli příliš, mohlo by to ovlivnit funkci droždí. Droždí rozpusťte v malé misce s mlékem a cukrem. Prošlehejte. Nechejte 5 minut odpočívat, dokud se droždí nerozpustí.
Fáze 2 /11
Do mísy mixéru s připojeným mixérem dejte mouku, sůl a olej. Přidejte směs vody, cukru a droždí. Stiskněte Start.
Fáze 3 /11
Pomocí stěrky setřete obsah ze stěn mísy. Stiskněte Start.
Fáze 4 /11
Těsto by mělo být lepivé. Těsto nechejte v míse. Přikryjte utěrkou a nechejte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 5 /11
V misce smíchejte vodu a olivový olej. Dejte ruce do mísy mixéru a 6x těsto přeložte, aby se do něj dostal vzduch. Nechejte 30 minut odpočívat a tento postup opakujte a těsto přeložte znovu. Nechejte dalších 30 minut odpočívat a postup opakujte a těsto znovu přeložte.
Fáze 6 /11
Těsto dejte do olejem vymazané formy o rozměrech 20 x 25 cm. Těsto rozválejte a nechejte 30 minut kynout.
Fáze 7 /11
Focacciu potřete olejem a poté prsty zatlačte do těsta, abyste vytvořili otvory.
Fáze 8 /11
Troubu předehřejte na 200 °C.
Fáze 9 /11
Focacciu ozdobte rozmarýnem, nakrájenými rajčaty a olivami. Posypte solí z Guérande.
Fáze 10 /11
Pečte po dobu 20 minut.
Fáze 11 /11
Vyjměte focacciu z formy a položte na mřížku. Vychutnejte si teplou nebo studenou.