Sýrový květák
- Celková doba 45 min
- 15 min
Příprava - 30 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
1 Velký květák (přibližně 1 kg)
1 pl. Pažitka
1 pl. Petrželka
1 kostka Zeleninový bujón
30 cl Plnotučné mléko
25 cl Kysaná smetana s 30% obsahem tuku
50 g Máslo
40 g Hladká mouka
100 g Strouhaný sýr Gruyère
300 g Strouhaný čedar
0.5 čl Uzená paprika (1,5 g)
0.5 čl Muškátový oříšek (1,5 g)
Sůl, pepř
Příprava
Fáze 1 /9
Květák omyjte a nakrájejte na růžičky. Růžičky květáku vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 10 minut na mírném ohni. Růžičky vyjměte pomocí lžíce s otvory, rychle je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
Fáze 2 /9
Květák dejte do velké mísy, přidejte pažitku a petrželku a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte stranou.
Fáze 3 /9
Připravte si sýrovou omáčku: do mísy rozdrobte kostku zeleninového vývaru, přidejte mléko a smetanu a dobře promíchejte. Mezitím si na mírném ohni rozpusťte v rendlíku máslo. Přidejte mouku. Rychle prošlehejte a za stálého míchání vařte 1 min.
Fáze 4 /9
Za stálého míchání přilévejte polovinu směsi mléka, smetany a vývaru. Rychle vyšlehejte do hladka a poté vmíchejte zbytek směsi. Za stálého šlehání vařte další 1 minutu, aby omáčka zhoustla. Měla by být tak hustá, aby pokryla povrch vařečky.
Fáze 5 /9
Odstavte z plotny a přidejte nastrouhaný sýr Gruyère a dvě třetiny nastrouhaného čedaru. Dobře promíchejte a přidejte papriku a muškátový oříšek. Opepřete a osolte podle chuti. Přidejte růžičky květáku a promíchejte, aby se obalily omáčkou.
Fáze 6 /9
Směs nalijte do zapékací mísy o rozměrech 22 cm x 20 cm a výšce 6 cm. Posypte zbylým čedarem.
Fáze 7 /9
Zapékací mísu dejte na mřížku. Zapékací mísu dejte do spodní polohy trouby.
Fáze 8 /9
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 200 °C a nastavte dobu pečení na 30 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 9 /9
Podávejte se salátem.