Sladká tahini hnízda
- Celková doba 2 hod. 5 min
- 30 min
Příprava - 35 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
8 os.
2 Vejce
125 g Teplá voda
4 g Instantní pekařské droždí
4 pl. Olivový olej
350 g Hladká mouka
1 čl Sůl
15 g Moučkový cukr
100 g Moučkový cukr
120 g Libanonské tahini
1 čl Mletá skořice
1 pl. sezamová semínka
Příslušenství
Šlehač Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /10
Připravte těsto: V samostatné misce rozšlehejte vejce. Zvažte je a nalijte 75 g do mísy mixéru s připojeným mixérem (zbytek uchovejte v lednici). Přidejte teplou vodu, droždí a olivový olej. Stiskněte ‘‘Start‘‘.
Fáze 2 /10
Nechte 5 minut odpočívat.
Fáze 3 /10
Vyměňte nástavec mixéru za hnětací hák, přidejte mouku, sůl a cukr do mísy mixéru a stiskněte „Start“.
Fáze 4 /10
Kuchyňskou škrabkou oškrábejte okraje mísy, abyste z těsta vytvarovali kouli. Přikryjte čistou utěrkou, dejte na teplé místo (například blízko radiátoru) na 2 hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Fáze 5 /10
Pro konečné úpravy: Pracovní plochu posypte moukou a těsto vyválejte na obdélník asi 30 x 40 cm tak, aby kratší strana směřovala k vám. Jemně rozetřete tahini zadní částí lžíce na 2/3 těsta a horní třetinu nechte holou. Smíchejte cukr a skořici a posypte tahini.
Fáze 6 /10
Těsto přeložte přes náplň na 3: holou třetinu těsta přeložte přes náplň, pak přes ni přeložte spodní třetinu jako peněženku.
Fáze 7 /10
Vystřihněte 10 proužků o šířce 3 cm. Každý proužek přestřihněte napůl, aniž byste je zcela oddělili od konce, pak oba prameny stočte k sobě a zároveň je trochu zatáhněte, abyste je natáhli a výsledný cop srolujte kolem sebe. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je a nechte kynout dalších 30 až 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Fáze 8 /10
Troubu předehřejte na 160°C.
Fáze 9 /10
Vršek rohlíků potřeme vajíčkem z lednice a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě asi 20 minut.
Fáze 10 /10
Podávejte teplé i studené.