Sedlácký chléb
- Celková doba 3 hod. 55 min
- 20 min
Příprava - 35 min
Vaření - 3 hod.
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (1)
Přísady
6 os.
8 g Sušené pekařské droždí (2 čajové lžičky)
30 cl Vlažná voda
100 g Speciální mouka na kváskový chléb
400 g Hladká mouka
6 g Jemnozrnná sůl
Příprava
Fáze 1 /6
V misce smíchejte droždí s vlažnou vodou. Zamíchejte a nechte 5 minut odpočívat.
Fáze 2 /6
Mouku a jemnozrnnou sůl dejte do mísy kuchyňského robotu s hákem a promíchejte. Postupně přidávejte směs vody a droždí a hněťte 5 minut při středních otáčkách. Vyjměte hák. Přikryjte těsto utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.
Fáze 3 /6
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto pevně přitlačte dlaní, odtlačujte ho od sebe a pak ho přeložte směrem k sobě. Tento postup opakujte 8krát za sebou, abyste odstranili vzduch a těsto postupně nabylo jemnosti.
Fáze 4 /6
Formu lehce vysypte moukou a dejte do ní těsto. Formu položte na mřížku. Dejte mřížku do spodní polohy do vypnuté trouby a nechte těsto 1 hodinu kynout.
Fáze 5 /6
Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 200 °C a nastavte dobu pečení na 35 minut. Stiskněte tlačítko START.
Fáze 6 /6
Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout na mřížce.