Tefal
Tefal
Recept od Tefal

Sýrový květák

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 45 min
  • Příprava
    15 min
  • Vaření
    30 min
  • Chlazení
    0 min

Přísady

6 os.

  • 1 Velký květák (přibližně 1 kg)

  • 1 pl. Pažitka

  • 1 pl. Petrželka

  • 1 kostka Zeleninový bujón

  • 30 cl Plnotučné mléko

  • 25 cl Kysaná smetana s 30% obsahem tuku

  • 50 g Máslo

  • 40 g Hladká mouka

  • 100 g Strouhaný sýr Gruyère

  • 300 g Strouhaný čedar

  • 0.5 čl Uzená paprika (1,5 g)

  • 0.5 čl Muškátový oříšek (1,5 g)

  • Sůl, pepř

Příprava

Fáze 1 /9

Květák omyjte a nakrájejte na růžičky. Růžičky květáku vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 10 minut na mírném ohni. Růžičky vyjměte pomocí lžíce s otvory, rychle je propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

  • 1 Velký květák (přibližně 1 kg)

Fáze 2 /9

Květák dejte do velké mísy, přidejte pažitku a petrželku a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a dejte stranou.

  • 1 Velký květák (přibližně 1 kg)
  • 1pl. Pažitka
  • 1pl. Petrželka
  • Sůl, pepř

Fáze 3 /9

Připravte si sýrovou omáčku: do mísy rozdrobte kostku zeleninového vývaru, přidejte mléko a smetanu a dobře promíchejte. Mezitím si na mírném ohni rozpusťte v rendlíku máslo. Přidejte mouku. Rychle prošlehejte a za stálého míchání vařte 1 min.

  • 1kostka Zeleninový bujón
  • 30cl Plnotučné mléko
  • 25cl Kysaná smetana s 30% obsahem tuku
  • 50g Máslo
  • 40g Hladká mouka

Fáze 4 /9

Za stálého míchání přilévejte polovinu směsi mléka, smetany a vývaru. Rychle vyšlehejte do hladka a poté vmíchejte zbytek směsi. Za stálého šlehání vařte další 1 minutu, aby omáčka zhoustla. Měla by být tak hustá, aby pokryla povrch vařečky.

  • 1kostka Zeleninový bujón
  • 30cl Plnotučné mléko
  • 25cl Kysaná smetana s 30% obsahem tuku

Fáze 5 /9

Odstavte z plotny a přidejte nastrouhaný sýr Gruyère a dvě třetiny nastrouhaného čedaru. Dobře promíchejte a přidejte papriku a muškátový oříšek. Opepřete a osolte podle chuti. Přidejte růžičky květáku a promíchejte, aby se obalily omáčkou.

  • 1 Velký květák (přibližně 1 kg)
  • 100g Strouhaný sýr Gruyère
  • 300g Strouhaný čedar
  • 0.5čl Uzená paprika (1,5 g)
  • 0.5čl Muškátový oříšek (1,5 g)

Fáze 6 /9

Směs nalijte do zapékací mísy o rozměrech 22 cm x 20 cm a výšce 6 cm. Posypte zbylým čedarem.

  • 300g Strouhaný čedar

Fáze 7 /9

Zapékací mísu dejte na mřížku. Zapékací mísu dejte do spodní polohy trouby.

Fáze 8 /9

Přístroj zapněte. Zvolte program BAKE (pečení) při 200 °C a nastavte dobu pečení na 30 minut. Stiskněte tlačítko START.

Fáze 9 /9

Podávejte se salátem.