Quiche Lorraine
- Celková doba 53 min
- 20 min
Příprava - 33 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
6 os.
1 Linecké těsto
200 g Uzená slanina
150 g Sýr raclette nebo strouhaný sýr Gruyère
4 Vejce
20 cl Plnotučná zakysaná smetana
0.5 čl Strouhaný muškátový oříšek
Sůl a pepř
Příprava
Fáze 1 /8
Linecké těsto rozbalte a dejte do vymazané koláčové formy o průměru 24 cm nebo na děrovaný rošt. Těsto na dně koláče propíchejte vidličkou, aby se během předpečení nenafouklo.
Fáze 2 /8
Formu dejte do přístroje. Začněte péct, aby se těsto předpeklo. Zkontrolujte, zda se těsto nenafouklo. V případě potřeby ho ještě propíchněte vidličkou.
Fáze 3 /8
Mezitím na pánvi osmažte uzenou slaninu, dokud lehce nezhnědne, a poté ji nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce.
Fáze 4 /8
V míse rozšlehejte vejce s kysanou smetanou. Dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a dobře zamíchejte.
Fáze 5 /8
Jakmile je těsto předpečené, rozprostřete na něj slaninu, aniž byste ho vyndávali z přístroje, a zalijte ho směsí vajec a smetany. Posypte strouhaným sýrem.
Fáze 6 /8
Spusťte pečení.
Fáze 7 /8
V polovině pečení otevřete rukojeť oběma rukama, abyste zkontrolovali, zda je koláč upečený. V případě potřeby ho pootočte, aby se upekl rovnoměrně.
Fáze 8 /8
Po upečení otevřete rukojeť oběma rukama a koláč opatrně vyndejte. Před krájením a podáváním nechte koláč několik minut odpočinout.