Linecké rohlíčky
- Celková doba 2 hod. 3 min
- 40 min
Příprava - 23 min
Vaření - 1 hod.
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
10 os.
230 g Hladká mouka
125 g Změklé máslo
50 g Cukr moučka
1 ks Vejce
Citrónová kůra
0.25 čajová lžička Sušená vanilka
Jahodový džem
100 g Čokoláda
Příslušenství
Nástavec na cukroví Šlehač Sekáček na bylinky
Příprava
Fáze 1 /11
Důkladně omyjte citrón a oloupejte z něj kůru (pouze žlutou část). Nainstalujte na kuchyňského robota sekáček na bylinky a naplňte jej citrónovou kůrou. Zmáčkněte START.
Fáze 2 /11
Sekáček s nasekanou kůrou odložte na chvíli bokem a umístěte na přístroj šlehač.
Fáze 3 /11
Odvažte do nerezové mísy všechny zbývající suroviny na těsto. Tedy 230 g prosáté hladké mouky, 50 g prosátého moučkového cukru, 125 g změklého na kostičky krájeného másla, 1 slepičí vejce, 1\4 lžičky vanilky a nasekanou citrónovou kůru. Vložte mísu do přístroje a zmáčkněte START.
Fáze 4 /11
Po míchání by vám mělo vzniknout kompaktní hladké těsto konzistencí připomínající plastelínu. Pokud je těsto stále drobivé, přepněte na manuální režim a nechejte těsto dále míchat do požadované konzistence při rychlosti V3. Pokud je těsto hotové, vytvořte z něj váleček a zabalte ho do potravinářské fólie. Těsto poté uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.
Fáze 5 /11
Nainstalujte na přístroj nástavec na cukroví, nastavte požadovaný tvar pomocí šipky na příslušenství.
Fáze 6 /11
Nyní nakrájejte odleželé těsto na menší kousky a naplňte jimi mlýnek, tak aby vevnitř nevznikaly vzduchové bubliny. Než se pustíte do tvarování, zapněte troubu na 170 °C, dolní a horní ohřev. Nachystejte si také 2 plechy vyložené pečícím papírem. Při tvarování postupujte tak, že jednou rukou přitlačujte těsto shora pěchovačem, druhou rukou přidržujte vytvořené tvary cukroví. Cukroví by mělo mít zhruba stejnou velikost, aby se vám rovnoměrně upeklo. Zmáčkněte START.
Fáze 7 /11
Vytvarované kousky cukroví pokládejte na plech vyloženým pečicím papírem. Případně navlhčenými prsty zarovnejte kraje tvarů.
Fáze 8 /11
Pečte při teplotě 170 °C zhruba 15 minut, dokud cukroví nezačne po okrajích lehce zlátnout.
Fáze 9 /11
Upečené cukroví nechejte vychladnout. Poté si na stůl rozložte jednotlivé kousky rovnou plochou směrem nahoru. Cukroví si následně napárujte podle stejné velikosti, kdy jeden kousek z páru potřete džemem. Cukroví slepte k sobě.
Fáze 10 /11
Rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni. Slepené cukroví nakonec namáčejte v čokoládě dle chuti.
Fáze 11 /11
Nechejte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat. Ideálně však dejte cukroví alespoň na 1 den uležet do chladu. Cukroví tak lehce zvláční ale zároveň zůstane křehké.