Linecké rohlíčky - recept Kitchen Machines Touch/Touch + | Tefal
Michaela Smolková (@umimejist)
Recept od Michaela Smolková (@umimejist)

Linecké rohlíčky

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 2 hod. 3 min
  • Příprava
    40 min
  • Vaření
    23 min
  • Chlazení
    1 hod.

Přísady

10 os.

  • 230 g Hladká mouka

  • 125 g Změklé máslo

  • 50 g Cukr moučka

  • 1 ks Vejce

  • Citrónová kůra

  • 0.25 čajová lžička Sušená vanilka

  • Jahodový džem

  • 100 g Čokoláda

Příslušenství

  • Nástavec na cukroví
    Nástavec na cukroví
  • Šlehač
    Šlehač
  • Sekáček na bylinky
    Sekáček na bylinky

Příprava

Fáze 1 /11

Důkladně omyjte citrón a oloupejte z něj kůru (pouze žlutou část). Nainstalujte na kuchyňského robota sekáček na bylinky a naplňte jej citrónovou kůrou. Zmáčkněte START.

  • Citrónová kůra
  • Sekáček na bylinky

Fáze 2 /11

Sekáček s nasekanou kůrou odložte na chvíli bokem a umístěte na přístroj šlehač.

  • Šlehač

Fáze 3 /11

Odvažte do nerezové mísy všechny zbývající suroviny na těsto. Tedy 230 g prosáté hladké mouky, 50 g prosátého moučkového cukru, 125 g změklého na kostičky krájeného másla, 1 slepičí vejce, 1\4 lžičky vanilky a nasekanou citrónovou kůru. Vložte mísu do přístroje a zmáčkněte START.

  • 230g Hladká mouka
  • 125g Změklé máslo
  • 50g Cukr moučka
  • 1ks Vejce
  • Citrónová kůra
  • 0.25čajová lžička Sušená vanilka
  • Šlehač

Fáze 4 /11

Po míchání by vám mělo vzniknout kompaktní hladké těsto konzistencí připomínající plastelínu. Pokud je těsto stále drobivé, přepněte na manuální režim a nechejte těsto dále míchat do požadované konzistence při rychlosti V3. Pokud je těsto hotové, vytvořte z něj váleček a zabalte ho do potravinářské fólie. Těsto poté uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.

Fáze 5 /11

Nainstalujte na přístroj nástavec na cukroví, nastavte požadovaný tvar pomocí šipky na příslušenství.

  • Nástavec na cukroví

Fáze 6 /11

Nyní nakrájejte odleželé těsto na menší kousky a naplňte jimi mlýnek, tak aby vevnitř nevznikaly vzduchové bubliny. Než se pustíte do tvarování, zapněte troubu na 170 °C, dolní a horní ohřev. Nachystejte si také 2 plechy vyložené pečícím papírem. Při tvarování postupujte tak, že jednou rukou přitlačujte těsto shora pěchovačem, druhou rukou přidržujte vytvořené tvary cukroví. Cukroví by mělo mít zhruba stejnou velikost, aby se vám rovnoměrně upeklo. Zmáčkněte START.

  • Nástavec na cukroví

Fáze 7 /11

Vytvarované kousky cukroví pokládejte na plech vyloženým pečicím papírem. Případně navlhčenými prsty zarovnejte kraje tvarů.

Fáze 8 /11

Pečte při teplotě 170 °C zhruba 15 minut, dokud cukroví nezačne po okrajích lehce zlátnout.

Fáze 9 /11

Upečené cukroví nechejte vychladnout. Poté si na stůl rozložte jednotlivé kousky rovnou plochou směrem nahoru. Cukroví si následně napárujte podle stejné velikosti, kdy jeden kousek z páru potřete džemem. Cukroví slepte k sobě.

  • Jahodový džem

Fáze 10 /11

Rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni. Slepené cukroví nakonec namáčejte v čokoládě dle chuti.

  • 100g Čokoláda

Fáze 11 /11

Nechejte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat. Ideálně však dejte cukroví alespoň na 1 den uležet do chladu. Cukroví tak lehce zvláční ale zároveň zůstane křehké.