Koblihy Berliner
- Celková doba 3 hod. 10 min
- 30 min
Příprava - 2 hod. 40 min
Vaření - 0 min
Chlazení
Přísady
8 os.
300 g Mouka
1 Sušené pekařské droždí (4,6 g)
20 g Krupicový cukr
13 cl Mléko
4 Žloutky
5 g Sůl (1 lžička)
40 g Změklé máslo
20 g Rostlinný olej
50 g Krupicový cukr
Moučkový cukr
Příslušenství
Základní grilovací deska
Příprava
Fáze 1 /5
Ohřejte mléko v mikrovlnné troubě na teplotu mezi 38 °C a 40 °C. Dávejte pozor, aby mléko nebylo příliš horké, zničilo by kvasinky a kvásek by nevzešel. Dejte droždí do malé misky s teplým mlékem, aby se znovu hydratovalo. Promíchejte metličkou. Nechejte 3 minuty odpočívat. Droždí by se mělo rozpustit.
Fáze 2 /5
Do mísy mixéru s připojeným hnětacím hákem dejte mouku, směs mléka/cukru/droždí a žloutky. Hněťte 5 minut při nízké rychlosti. Přidejte sůl a hněťte 1 minutu, poté přidejte máslo a hněťte dalších 6 minut. Těsto by se mělo mírně odlepovat od stěn mísy. Těsto dejte do velké pomoučené mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechejte 1 hodinu a 30 minut odpočívat při pokojové teplotě.
Fáze 3 /5
Těsto umístěte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na kuličky po cca 60 g. Vyválejte je pomocí dlaně. Zastrčte 2 konce do středu a pomocí dlaně je srolujte a zploštěte. Postupně je pokládejte na pomoučený talíř. Lehce posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechejte 1 hodinu odpočívat. Koblihy by měly zdvojnásobit svůj objem.
Fáze 4 /5
Opatrně vložte polovinu koblih do fritézy Easy Fry se standardním plechem na pečení. Potřete koblihy olejem a posypte moučkovým cukrem. Zvolte program DORTY na 160 °C na 10 minut. Zkontrolujte, zda jsou koblihy usmažené dozlatova.
Fáze 5 /5
Nechejte vychladnout na mřížce a poté koblihy naplňte džemem nebo čokoládovou pomazánkou. Posypte moučkovým cukrem.