Chačapuri
- Celková doba 2 hod. 10 min
- 10 min
Příprava - 20 min
Vaření - 1 hod. 40 min
Chlazení
Přísady
8 os.
40 cl Kefír
2 čl Cukr
2.5 pl. Pšeničná hladká mouka
7 g Droždí
670 g Pšeničná hladká mouka
330 g Zakysaná smetana 20%
1 špet. Sůl
130 g Máslo
700 g Sýr Sulguni / balkánského typu
300 g Sýr brynza
4 Vejce
Příslušenství
Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /14
Ohřejte kefír v mikrovlnné troubě na 30 sekund.
Fáze 2 /14
V kefíru rozpusťte droždí, cukr a mouku a nechte 15-20 minut stát na teplém místě.
Fáze 3 /14
Na povrchu by se měla objevit pěna z bublinek.
Fáze 4 /14
Do mísy stroje prosejte mouku přes síto.
Fáze 5 /14
Do mísy stroje s moukou nalijte kefír, droždí a cukrovou směs. Poté přidejte zakysanou smetanu a špetku soli. Stiskněte "Start".
Fáze 6 /14
Pomocí stěrky setřete těsto ze stěn a vlijte máslo. Stiskněte "Start".
Fáze 7 /14
Pomocí stěrky těsto přeneste a vyválejte v mouce, dejte do samostatné mísy a přikryjte kuchyňskou utěrkou. Těsto nechte 60 minut na teplém místě.
Fáze 8 /14
Hotové těsto rozdělte na 3 části, lehce obalte v mouce a vyválejte z nich kuličky. Každou kuličku prohněťte do malého koláče. Přeložte okraje směrem ke středu, vytvořte dvě strany a sevřete rohy.
Fáze 9 /14
Poté protáhněte ostatní strany a získejte zaoblenou „loďku“. Těsto přendejte na plech.
Fáze 10 /14
Zakryjte teplou utěrkou a nechte 15-20 minut.
Fáze 11 /14
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle, oba druhy sýra smíchejte a vložte do "lodiček".
Fáze 12 /14
Předehřejte troubu na 220-250 stupňů.
Fáze 13 /14
Chačapuri vložte do trouby a pečte 15–20 minut, dokud těsto a sýr nezhnědnou.
Fáze 14 /14
Vyndejte z trouby, do středu každé dejte pouze žloutek a vložte ještě do trouby na 1 minutu.