Čokoládový pletenec
- Celková doba 2 hod. 54 min
- 10 min
Příprava - 54 min
Vaření - 1 hod. 50 min
Chlazení
Kompatibilní spotřebiče (3)
Přísady
15 kusů
20 g Droždí
1 lžíce Třtinový cukr
100 ml Mléko
100 g Třtinový cukr
200 ml Mléko
500 g Hladká špaldová mouka
1 ks Vejce
0.5 lžička Sůl
60 g Máslo
15 g Kakao
300 g Oříšková pomazánka
100 g Mléčná čokoláda
Příslušenství
Hnětací hák
Příprava
Fáze 1 /8
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do hlubší mísy, přidáme lžíci cukru a 100 ml vlažného mléka. Promícháme, přikryjeme talířem a necháme 20 minut odpočívat.
Fáze 2 /8
Do mísy kuchyňského robotu prosejeme mouku, přidáme sůl, žloutek, 200 ml vlažného mléka a aktivované droždí z kroku 1. Připravíme si hnětací hák, zavřeme robota, stiskněme tlačítko "START" a začneme hníst.
Fáze 3 /8
Asi po dvou minutách (až se všechny ingredience spojí) při hnětení přidáme do mísy kuchyňského robotu na kostičky nakrájené změklé máslo a hněteme, dokud se těsto zcela neoddělí od stěn kuchyňského robotu, asi 5-7 minut.
Fáze 4 /8
Polovinu těsta vyjmeme z mísy kuchyňského robotu a dáme ji stranou do větší mísy vysypané moukou a mísu přikryjeme utěrkou. Do druhé poloviny přidáme kakao a zapneme přístroj na několik dalších sekund, aby se kakao vmísilo do těsta. Druhou část těsta rovněž přendáme do jiné mísy, přikryjime utěrkou a obě těsta nechámena teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Fáze 5 /8
Po vykynutí rozválíme obě těsta na obdélníky, přeložíme je přes sebe a vytvoříme jeden silnější obdélník, který rozválíme na plát silný asi 5 mm. Celé těsto potřeme ořechovou pomazánkou, posypeme mléčnou čokoládou a stočíme do rolády. Roládu na obou stranách přitlačíme a konce utěsníme, aby náplň nevytekla ven.
Fáze 6 /8
Poté roládu podélně rozřízneme na 2 pruhy a propleteme je přes sebe do spirály. Vložíme ji do formy vyložené pečicím papírem (cca 30x11 cm), přikryjeme potravinovou fólií a necháme 15 minut kynout.
Fáze 7 /8
Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
Fáze 8 /8
Po 15 minutách pletenec vyjmeme z fólie a pečeme ho asi 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a zvoleném programu. Zda je pletenec dopečený, zkontrolujeme párátkem. Špejle by měla být po zapíchnutí do středu těsta čistá.