Čokoládový pletenec - recept Kitchen Coach | Tefal
Lucia Knihová (@luckaa_luci)
Recept od Lucia Knihová (@luckaa_luci)

Čokoládový pletenec

ratings.0

-/5 -

  • Celková doba 2 hod. 54 min
  • Příprava
    10 min
  • Vaření
    54 min
  • Chlazení
    1 hod. 50 min

Přísady

15 kusů

  • 20 g Droždí

  • 1 lžíce Třtinový cukr

  • 100 ml Mléko

  • 100 g Třtinový cukr

  • 200 ml Mléko

  • 500 g Hladká špaldová mouka

  • 1 ks Vejce

  • 0.5 lžička Sůl

  • 60 g Máslo

  • 15 g Kakao

  • 300 g Oříšková pomazánka

  • 100 g Mléčná čokoláda

Příslušenství

  • Hnětací hák
    Hnětací hák

Příprava

Fáze 1 /8

Nejprve si připravíme kvásek. Droždí rozdrobíme do hlubší mísy, přidáme lžíci cukru a 100 ml vlažného mléka. Promícháme, přikryjeme talířem a necháme 20 minut odpočívat.

  • 20g Droždí
  • 1lžíce Třtinový cukr
  • 100ml Mléko

Fáze 2 /8

Do mísy kuchyňského robotu prosejeme mouku, přidáme sůl, žloutek, 200 ml vlažného mléka a aktivované droždí z kroku 1. Připravíme si hnětací hák, zavřeme robota, stiskněme tlačítko "START" a začneme hníst.

  • 200ml Mléko
  • 500g Hladká špaldová mouka
  • 1ks Vejce
  • 0.5lžička Sůl
  • Hnětací hák

Fáze 3 /8

Asi po dvou minutách (až se všechny ingredience spojí) při hnětení přidáme do mísy kuchyňského robotu na kostičky nakrájené změklé máslo a hněteme, dokud se těsto zcela neoddělí od stěn kuchyňského robotu, asi 5-7 minut.

  • 60g Máslo
  • Hnětací hák

Fáze 4 /8

Polovinu těsta vyjmeme z mísy kuchyňského robotu a dáme ji stranou do větší mísy vysypané moukou a mísu přikryjeme utěrkou. Do druhé poloviny přidáme kakao a zapneme přístroj na několik dalších sekund, aby se kakao vmísilo do těsta. Druhou část těsta rovněž přendáme do jiné mísy, přikryjime utěrkou a obě těsta nechámena teplém místě asi 1 hodinu kynout.

  • 15g Kakao
  • Hnětací hák

Fáze 5 /8

Po vykynutí rozválíme obě těsta na obdélníky, přeložíme je přes sebe a vytvoříme jeden silnější obdélník, který rozválíme na plát silný asi 5 mm. Celé těsto potřeme ořechovou pomazánkou, posypeme mléčnou čokoládou a stočíme do rolády. Roládu na obou stranách přitlačíme a konce utěsníme, aby náplň nevytekla ven.

  • 300g Oříšková pomazánka
  • 100g Mléčná čokoláda

Fáze 6 /8

Poté roládu podélně rozřízneme na 2 pruhy a propleteme je přes sebe do spirály. Vložíme ji do formy vyložené pečicím papírem (cca 30x11 cm), přikryjeme potravinovou fólií a necháme 15 minut kynout.

Fáze 7 /8

Předehřejeme troubu na 180 stupňů.

Fáze 8 /8

Po 15 minutách pletenec vyjmeme z fólie a pečeme ho asi 45 minut. Doba pečení závisí na troubě a zvoleném programu. Zda je pletenec dopečený, zkontrolujeme párátkem. Špejle by měla být po zapíchnutí do středu těsta čistá.